KERNkrACHTIG

Wat hebben de vier fundamentele krachten: de zwaartekracht, de elektromagnetische kracht, de zwakke en de sterke kracht met groepsdynamiek te maken? Met relaties, met samenwerking, met waardering, met erkenning en met gunnen?

Ik deel mijn visie graag als coach, trainer of dagvoorzitter met een missie.

MISSIE

Mensen meenemen in mijn zienswijze dat door de  daadwerkelijke bereidheid tot in contact te treden met elkaar (wat weet je van je collega) de energie gebundeld kan worden waardoor erkenning ontstaat en echt samenwerken mogelijk is.

VISIE

De overeenkomst tonen tussen de elementen uit de natuur en die toepassen in een organisatie.

Als ons bestaan afhankelijk is van de samenwerking van de krachten in de natuur moeten we dat toch kunnen vertalen naar onszelf.

De vier fundamentele krachten: de zwaartekracht die verantwoordelijk is voor de aantrekkende kracht van twee massa’s, de sterke kracht de sterkste van de vier die zorgt voor het samenbinden en de interactie, de zwakke kracht die verantwoordelijk is voor wisselwerking en de elektromagnetische kracht die aan de basis ligt van eigenschappen en verantwoordelijk is voor de staat waarin een stof zich bevindt zijn toch direct te vertalen naar de dynamiek in een groep mensen of een bedrijf waar verschillende mensen en afdelingen het samen moet doen?

STRATEGIE

Door training, coaching of dagvoorzitter met een missie.

Samen werken of samenwerken?

In de zomer van 2014 toerden wij door Europa rond in onze oude trouwe camper. Op voordracht van onze toen 14-jarige zoon bezocht ik in Zwitserland, net even buiten Genève, met mijn gezin het onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica, CERN. Wetenschappers zijn hier met name op zoek naar het nog ontbrekende Higgsdeeltje.
Bij CERN werken 3000 mensen. Daarnaast werken 6500 wetenschappers van 500 universiteiten uit 80 landen aan experimenten die bij CERN worden uitgevoerd. Deze experimenten worden gedaan in één van de zes deeltjesversnellers. Het doel van deze experimenten is inzicht krijgen in hoe bepaalde materie is opgebouwd (uit welke deeltjes de materie bestaat en welke krachten ze bij elkaar houden).
Het feit dat zo enorm veel mensen over de hele wereld zich grensoverschrijdend gepassioneerd bezighouden met dit alles vond ik een fascinerend fenomeen.

forces

Ineens realiseerde ik mij: samen werken aan een doel kan dus gewoon.
Daarna viel mijn oog op een plaatje van de 4 fundamentele krachten:

– de elektromagnetische kracht
– de zwaartekracht
– de zwakke kernkracht
– de sterke kernkracht
Deze krachten zijn de bron van ons bestaan.

Vanaf dat moment hield de volgende gedachte mij in zijn greep: de samenwerking van deze 4 krachten doet er dus toe. De constante samenwerking, de wederkerigheid van deze vier krachten zijn de bron van ons bestaan. Zonder dat valt alles uiteen. Dit is dé metafoor voor onvoorwaardelijke samenwerking in groepen mensen, organisaties, besturen of wat dan ook.

colors

Blijkbaar ontbrak er nog iets aan mijn zienswijze.
Nog geen paar weken later keek ik in het tijdschrift ‘De Ingenieur’, wat hier thuis normaal gesproken altijd door (priori-)tijdgebrek ongelezen in de krantenmand verdwijnt. Wonderlijk genoeg niet deze keer.
Al bladerend kwam ik op bladzijde 8 een wondermooie afbeelding tegen die een organisme simuleert. Als het ene afneemt, neemt het andere toe: yin en yang. Een prachtig beeld, aan verandering onderhevig, constant in beweging, maar altijd compleet.
Drie zaken die in drie weken tijd op mijn weg kwamen: het toonbeeld van samenwerking, de constante wederkerigheid van de 4 elementaire krachten en het beeld van de constante dynamiek van het organisme. Dit is de metafoor voor een groep mensen die een gezamenlijk doel hebben. Zichtbaar, onvoorwaardelijk en afhankelijk van elkaar. Hieruit wordt duidelijk dat welke kracht je ook inbrengt, je er toe doet om het plaatje compleet te maken.

chemie

 

 

Samen een eindje op.